Friday, October 29, 2010

186:

Hampir aku hanyut kerana rindu
Pada harta yang pasti reput
Dan lenyap di sini
Hampir aku lupa pada Yang Kekal
Kejahilan menyelubungi jiwaku

Sekelipnya mata hilang semua
Yang hanya ku pandang
Yang hanya milik-Mu

Yang hanya kuidam
Di dalam pandangan-Mu
Bersama mereka terdahulu

Sungguh aku cari cahaya itu
Untuk menyuluh kelam ini
Setelah kudipaling
Sungguh aku hina menagih secebis
Keampunan-Mu setelah aku malu

Sekelipnya mata hilang semua
Yang hanya ku pandang
Yang hanya milikmu
Yang hanya ku pinta
Harapan keampunan
Hati ini telah kulukai

Sebaiknya manusia Kau ciptakan
Hinanya angkara diri sendiri
Sedegup jantung terleka
Dibuai arus dunia
Selangkah kau menghampiri kehancuran

Sungguh aku cari
Cahaya itu
Untuk menyuluh
Setelah ku dipaling

(Rast - Setelah Aku Dipaling)

Thursday, October 21, 2010

185:

I defered my graduation. Alhamdulillah tenang sikit rasa. Kalau tak stress juga nak siapkan thesis ni dengan kebarangkalian tak dapat nak siap asik bermain-main di kepala di saat perlu buat keputusan tentang graduasi dikala keadaan kewangan bukanlah di tahap yang best sangat, hundreds of dollar for an event.. wah pandainya mereka mencari duit tetapi tak se'pandai' kroni2 di Malaysia yang cuba mencekau RM5billion senang-senang sahaja tanpa menghirau suara rakyat-rakyat yg bayar duit cukai yg banyak dengan subsidi minyak yg dikurangkan dan duit tol dinaikkan.

Mortar board jadi motivasi, boleh tak? Eh mana boleh, murahnya nak beli diri. Wah ganasnya bunyi post kali ini. Saya seriously sedang stress tetapi masih boleh di kawal, tak caya tanya roommate, saya kelihatan sangat rileks sekali. Saya ada 9 hari sahaja lagi utk thesis submission. Tapi (hua.. kenapa tetibe mata berair ni) tapi saya banyak sangat lagi nak tulis. Tapi saya tak boleh tulis sebab saya tak faham. Ye saya tak faham banyak sangat walaupun dah hampir setahun kononnya saya bergelumang dengan projek ini. I don't even know what I've been doing. Saya merasakan bahawa satu tahun wasted. Wasted. Down the drain. Mungkin sebab saya perfectionist. I don't think whatever I get is good enough. Oh susah sekali mahu menulis sepenuhnya dalam bahasa melayu. Call me whatever you want. Lupa daratan is a good choice.

Thesis, y u no write yourself

*inhale* .... *exhale*

Okay. I am okay. I just need to let this out. There.

Dear Allah, help me .. bima syi'ta
.. I've been doing injustice to myself....forgive me...
.. Allahumma zidni ilman war zuqni fahman..

Dear all, please say your prayer for me pretty please.. hadiah birthday, boleh kan?

Friday, October 15, 2010

184:

I am scared.

Wednesday, October 6, 2010

183: Behind the name

I like the response I get whenever I told my name to any local muslims here.

"Masya-Allah, what a beautiful name,sister!"

"SubhanaAllah! The wife of prophet Muhammad s.a.w!"

"Really? I also have a friend with the same name"

"I love that name!"

I don't like the response whenever I told my name to Malaysians.

"Klasik"

"Nama orang tua ek"

"Ape dia, again?"

"Oh.."

Or just a very meaningful smile.

---

Okay, saje je :)

Sunday, October 3, 2010

182: Jimat siang

Daylight saving starts today. Although I've been through this twice a year for 4 years in a row now, it never fails to confuse me in the morning.

Did my computer adjust its clock automatically? How about my phone? Do I have to change the setting anywhere? How can I tell when it has changed itself or not? Am I supposed to minus or add one hour?

Okay. so, dear family in Malaysia, now the time difference's 3 hours, thank you. I want to spare you the confusing theory behind all this 'saving up daylight due to the day becomes longer as summer is approaching" stuff, just accept the new time now, okay?

Happy Spring everyone!

Alhamdulillah ala kulli hal :)))))