Thursday, September 17, 2009

119: Banjiran huruf

Again, semoga tabah membaca :)
I'm rambling.

---

Minggu ni saya berkobar-kobar buat research tentang projects untuk Honours year. Saya email lecturer-lecturer berkaitan, potential supervisors. Read through description of projects yang kami dapat masa Honours/Master briefing hari tu. Sticky notes everywhere on the papers. Taking notes of supervisors' interest, taking notes their room number, their emails, etc.. Saya dah jumpa Honours coordinator dan berbincang tentang course structure and my own interest nak buat apa. Mula-mula berniat mungkin boleh minta dia jadi supervisor juga (He's one of my lecturer too, dan dia sangat baik!) tapi when I said I'm more interested in experimental physics, he said I won't be interested in his projects. Lepas tu he recommended to me some of his collegues and their projects. Sangat semangat kot dia cerita. Penat haku mengangguk-angguk dan senyum-senyum dan mata nak berair sebab force myself to focus. Susah kot nak digest everything bila sgt banyak and its all in english (physics english, if there's such a term). So lepas jumpa dia diri ini pun terasa sangat bersemangat. Emailed lecturers again and setting up appointments...

Then masuk kelas Electrodynamics, dapat assignment feedback. Terus down.. terus down.. wargh, teruknya markah assignment! Semalam pun dapat markah mid-sem test balik, wargh, teruk jugak markah! Diri pun terdiam..

Hey, lupa ke yang kamu tu takdela genius mana, pastuh nak buat Honours in Physics? T_T Habis berterbangan semangat kobar-kobarku. Bak burung-burung berterbangan yang makin lama makin tinggi dan jauh...

Memang jika diikutkan hati yang lara, malas nak sambung Honours. I just want to graduate and go back to Malaysia, masuk IPTI sambung KPLI. Happily ever after. Yang dok sibuk-sibuk apply Honours and menyusahkan diri dan menschizokan otak for another year buat apa kan?? Coursework sangat berat. 4 400-level Physics subjects in one semester, then research. Honours kot! Entrance pun hari tu course coordinator kata 75%. Huyo. Pastu I justified kata I checked it was 65! Pastu dia kata "oh maybe.. oh maybe!"

Tapi, I revised revised balik argument-argument yang caused me to semangat-semangat in the first place, and sikit-sikit regain balik la cuma sekarang masih belum sesemangat awal-awal. One thing, belum cuba belum tahu kan?

Dan perancangan Allah tu indah. Memang susah kot, no doubt. Tapi Allahkan ada untuk tolong. Dari sekarang Dia tolong.. terasa sangat.

Remember I wrote last time I wasn't sure why I chose to do the xray research experience lab tu kan?? Dahlah it will run for 4 weeks. Dah la banyak kali postponed and end up kami akan buat the lab on every week (12 hours per week) sampai habis semester ni T_T, dengan assignments yang banyaknya pada masa tersebut and journal submission lagi! I don't know how I'll cope later... I just pray and pray He'll guide me through, ease my way and strenghten me..

Bila discussed dengan coordinator tu, turned out that all projects yang I am interested in are related to X-ray diffraction. Hoho. Jadi, lab ni akan sangat membantu kot! In third year labs, kita takkan buat semua lab, tapi bila we choose a lab, memang sgt intensive and at the end of each lab, kita akan dapat menguasailah serba-sedikit tentang lab tersebut.

I don't know how others will perceive this. But scrap that. What I perceive and gain at the end of the day is the most important thing kan. Tarbiah straight from Him. (Haha, suddenly teringat headline yang Najib buat.. Tarbiah itu penting or something like that.. ok takde kena mengena).

Allah itu mengikut sangkaan hamba-hambaNya...

I feel loved, ya Al-Wadud.

Ramadhan kali ini, (oh its gonna end very soon! sob sob sob sob!!!) aku dididik in a similar but kinda different way from previous Ramadhans. Yang pasti, sangat halus. Sangat halus!

Lab yang dipostponed for a month. That's a whole month of Ramadhan, you know! Bila I complained that I wouldn't have enough time to do my best in amalan ruhi this ramadhan, He gave me this. A whole month free of lab + a lecturer yang ada conference in oxford, no lectures lagi!. When we ask and pray, Allah Maha Memakbulkan doa! Then bila dah dapat it's all up to me nak buat apa dengan kurniaNya. Oh Allah T_T ... I'm scared that I'm failing this, as well. Allahumma afuwun kareem.. tuhibbu afw, fa'fuanni.. I'm trying my best insyaAllah (sebenarnya sangat takut nak cakap 'Im trying my best'because I KNOW I haven't pushed myself to the limit.. far from it!!).. but oh Allah, help me in doing my best! La hawla wala quwwata illa billah.. push myself.. push myself!

Ramadhan bulan mendidik hati. Ingin sangat nak jadi the best in pandangan manusia. Tapi why?? Oh diriku, itu sungguhlah tak penting!! Yang paling penting and nothing else matters is how you are pada pandangan Allah. Hubungan dengan Allah.. jadi hamba-Nya yang terbaik!! jadi yang terbaik pada Dia yang Maha Tinggi, insyaAllah akan jadi yang terbaik dikalangan manusia...

Tazkiyatunnafs.. Sungguh hati ini perlu selalu dicuci dan disental. Sangat kotor!! Benda paling basic, salamatussodri pun fail!

Teruskan mendidik hatimu..

'Wa ammaman khofa maqama rabbihi.. wanahannafsa anil hawa..fainnal jannata hiyal ma'wa!" .. sila flip through surah An-Naziat.

Juga.. bagaimana tawakal kepada Allah itu?

... sehingga tak ada rasa kerisauan dan gelisah..
... yakin yang Allah sentiasa handle everything.. in the best way.
... la khaufun 'alaihim walahum yahzanun..

hingga hilang rasa takut, dan hilang segala kesedihan!

Sebenarnya banyak perkara yang tak tercapai yang hati nak sangat buat. This Ramadhan. Mahu ke sana dan ke sini. Mahu jumpa orang tu dan orang ni. Mahu buat itu dan buat ini. Sungguh-sungguh.. bulan ini bulan menyucikan hati aku. Why are you doing all these? untuk apa? untuk siapa? refleks.

Tapi one thing, my struggle untuk mengubah sikap procrastinator dan malas will continue.. sukar! T_T. Bila ia telah menjadi darah daging.. huhuhu. Kadang-kadang terjadi di bawah sedar. Alasan!

Okay gambar will follow.. takde kena mengena :)

Ini pantai! Alhamdulillah berjaya melepas rindu dan berjiwang barang seminit-dua. Erk, gambo senget. Masa ni angin sangat kuat. Susah nak stabil pegang camera.

Featuring for the first time in this blog, Al-Adiyat. Tapi skrg dia macam tak sihat. Nak kena bawa jumpa doktor pakar dia la.. Semoga kamu dapat berjasa lama-lama! Hmm.. I just realised I know nothing about car! yela, selama ni tak terfikir kot!

My favorite bit of Sydned Rd yang panjang. Ada Tabet's bakery (cheese bread yang sedaaap!), ada International Food House (halal gelatin, rempah2 exotic etc.. tapi jarang pergi.. I just like the secure feeling yang everything ada kalau nak heh), ada Brunswick Market (Halal meat), ada kebab best, ada Nando's, ada surau dekat, ada parking murah dan senang! :)

Record! First time baking after my almost 3 years here. Walaupun nampak burok (cubaan nak buat marble warna-warni), tapi Alhamdulillah sedap. Bila baker rumah ni dah bermukim di Geelong, pelanggan utamanya kena carik jalan untuk survive.. heheh. I want butter cake!!

4 comments:

biskut marie said...

ehem ehem...
surah an-Naziat tu..ayat motivasi cek dan ayat feveret cek juga..ehe

baker rumah akan pulang semula dan akan mengstart bake hari Sabtu.tp kan..bukan butter cake kot! haha. tu munah lah buattttt! takde..kena bake juga ms baker dah pulang...oo bake masa i takde ye..saje~ =p

kalau adiyat sampai sudah ke mornington, ke geelong pun boleh kan???????

tp takot die sakit..uhu

Nor Fadzlina Nawi said...

Salam Muna,

Eid Mubarak soon...

Eloklah sambung belajar sementara bujang2 & muda2 ni. Jgn ditangguh2kan nanti menyesal. At least we try...Masa mengejar kita..eloklah kita kejar masa muda yg ada itu...

SaufiahAzZahrah said...

salam
mai
i'm more interested to comment on the last part of ur entry-the cake (err.. some may say).
hahah
err..
ok la, tak sanggup pula komen
so no komen lah.
sedap kan?

-_-

muna khaider said...

biskot: cik biskot, orang nak antar tak mau! cik biskot tak bake apa2 pun hari tu.. huhuhu.

kak fadzlina: eid mubarak akak! maaf zahir & batin :) ohoho.. tula, kalau boleh nak sambung blajo cepat2 tapi tgk rezeki la kak. Pastu sy under kpm, kene balik dulu keje at least 3 years b4 bleh amek master. ni sy tgh contemplating nak sambung honors ke tak (still undergrad).

kak sopy: KAK SOPY!!! tau la burokkan orang buat.. huhu. takpa, sy tunggu kak sopy bake cake pulak!!