Tuesday, February 10, 2009

69: A Land Called Paradise



Sungguh menyejukkan hati.

A funnier one:



Tak tahan ketawa part orang tu bumping. Boleh terfikir gitu eh.
Teringat masa mula-mula kena solat di khalayak ramai, open-air, memang rasa sangat ralat when everyone is staring at you, taking your pictures even. Memang rasa macam nak stop masa tu jugak. But life is a learning process. Tajuk video tu pun 'Bassem is trying'. Mesti sangat ramai (or I can say all of us) are struggling to make the change that we really want, but are constantly facing the cabaran, especially macam dalam video tu la, the local muslims, dengan macam-macam isunya. Being a foreigner in your own land. But insyaAllah, slowly but surely

Tadi bergaduh-gaduh juga dengan adik, kenapa baru sekarang terjumpa video ni! All these videos are posted like a year ago.

Angel

We may have a very long way to go. A tiring and painful journey.
But, akhirnya pasti. Janji-Nya.

Dan harapan-harapan melambai-lambai. Sangat ada dan memang ada. Banyak sangat cerita-cerita mereka yang senang sangat buat kita menangis terharu. Kadangkala sangat tak sangka "Oh, this is really happening?!"

I'm just tired of people saying dengan lemahnya.. oh, masih ada harapan.. macam sangat sikitlah harapan dengar dari nadanya. Tak tahulah samaada tak mengikuti perkembangan kebangkitan,tajdid etc2 diseluruh dunia atau memang dia lihat dan merasakan dari pengalamannya sendiri yang sangat sikit harapan yang ada..hanya secebis cahaya ke? Muslims all over the world are doing this work together. We are rising. We are moving to that point.

But He doesn't promise that it will be easy.

So, hold on tight!

Ya Yahya khuzil kitaba bi quwwah.. (Somewhere in surah Maryam.. cari jgn tak cari)

---

One point,

Sangat terkejut dan gembira bila balik Malaysia, t-shirt labuh muslimah sangat berleluasa dijual di mana-mana.

I never imagined or even thought that it will be a norm for malay girls to wear the t-shirt.

Masih segar di ingatan kenangan 6 years ago (gosh suddenly I feel so old) masa mewakili sekolah ke MSSD bola jaring. Our school team of course pakai tshirt labuh tu. "Pakai baju nak mop lantai ke ustazah". And my friend pernah kena tegur dengan kawan matriknya bila derang nak keluar makan "Kenapa awak turun pakai baju tidur ni??". And design2 tshirt yang available at that time limited only to our tshirt sekolah or customly tempah. Hmm.

ThumbsUp

(suddenly ada gambo2 emoticon kecik kan? heh.. computer umah yang dah diinstalled macam-macam oleh adikku)

3 comments:

Anonymous said...

salaam munah
the 2nd video is really funny
betul awk kata
masa dia bumping tu mmg kt tergelak
lagi satu tergelak masa "what does he got in his bag"

-aisya nabilah-

Pudina Lee said...

Love the vids :)
n the emoticons hihi
:)

muna khaider said...

pudina lee akak jasmineeee

im so sorry tak jumpa nt pun masa kat msia ritu,, huhu.. tdak dapatku melepaskan rindu.. hhuhu