Thursday, September 4, 2008

31: Sadaqah

Berkeley St.
03/09/08, 2.15 pm

Macam biasa, saya balik dari kelas lalu jalan ni. Berkeley St, jalan yang diapit Faculty of Musics (selalu terdengar students memainkan instrument masing-masing, dan selalunya terberangan secara otomatiknya juga, mengarut sikit), City Ford workshop dan Faculty of Economics & Commerce yang still under construction.

Angin agak kuat jugaklah. Tapi tu kira biasa.

Ada beberapa barang yang semacam sampah (kertas-kertas renyuk, plastik hitam, etc, so takdela kotor, cuma mencacatkan pandangan) berkeliaran di atas jalan tar itu sendiri mahupun di pavement, laluan paedestrians. Di tiup angin sepoi-sepoi bahasa.

Terdetik di minda ku hadis ini:
"On every person's joints or small bones (i.e. fingers and toes), there is sadaqah (charity) every day the sun rises. Doing justice between two people is sadaqah; assisting a man to mount his animal, or lifting up his belongings onto it is sadaqah; a good word is sadaqah; every step you take towards prayer is sadaqah; and removing harmful things from pathways is sadaqah." (Hadis 26 dalam Hadis 40 Imam Nawawi)
Hmm, terdetik juga, nak kutip.. tapi somehow kubiarkan detik hati itu ditiup angin sepoi-sepoi bahasa juga. Lagipun takde tong sampah yang paling dekat. Aku terus berjalan..

Tiba-tiba nampak seorang lelaki berkot kemas. Local. Blonde. Berjalan bertentangan arah dari aku. Dia nampak sampah-sampah itu juga... then dia membongkok dan terus kutip tanpa teragak-agak. Satu, dua, tiga.. lepas tu meneruskan perjalanan dengan selamba, sambil tangan masih memegang sampah-sampah itu...sebab takde tong sampah berdekatan.

Ambik ko, teguran direct dari Allah.

Terase sungguh ~

----

Experiment minggu ini: Michelson Interferometer.


----

Tempat lawatan minggu ini : Melbourne General Cemetery.


----

Dan akhirnya saya sudah dapatkan kembali camera ku~

3 comments:

cIk iN said...

oh...dari tahun lepas ku pingin masuk cemetery tue... takpelh..takde mende ngat pun..(mode pujuk diri sendiri)

uswah said...

amek ko! kan dah malu sendri org islam tak kisah pasal kebersihan! hahah.. eh apesal gi kubur?

muna khaider said...

suwah, heh.. gi kubo asalnye sbb kawan munah nak cari plants ke hape for her class.. so sambil2 tu ktorg mengambil pengajaran.. heheh