Tuesday, December 16, 2008

56: What drives you?

Salam all..

Masa summer ni banyak peluang driving di sini. Hantar orang to/from airport, beli barang, ke GOR, ke Phillip Island, jalan-jalan around the city itself.. Makes me want to blog about it. The driving experience. Lain tau dengan Malaysia!

Basic rules are the same, but little2 things.

Seat belt is a must, for all including the passengers. Pernah one of my friend here kena saman sebab tak pakai seat belt (and she was sitting at the back, ok). Lepas tu semua insaf. Pakai seat belt sentiasa. Bila balik Malaysia, dah terbiasa.. pakai seat belt kat belakang kena gelak je!. Huhu. Tapi sekarang kat Malaysia dah wajib kan?

Jalan kat sini pelik-pelik sikit. Kena amat berhati-hati. Kene pastikan we're on the correct lane. Know where to change lane. Kalau silap lane, terus silap jalan. Ada service lane la, centre lane la..

Ada jalan tu kene mind everything! mind the tram, the train, the pedestrians. One such kind (exclude the train) is the big roundabout near my house. Itu adalah roundabout yang ramai org takut nak lalu (saya la especially) because it can gets real complicated especially time peak hours. Kalau penakut macam saya, akan stuck there for hours la.


Talk about roundabout. Aussie loves roundabout. Huhu. Sangat banyak kat sini dan bermacam-macam bentuk. Ada sekecik-keciknya hingga sebesar-besarnya. Bujur pun ada! bersambung2 dengan pelbagai cabang jalan. Can make me real pening.

Traffic light. Green doesn't mean you can go. Kene watch for pedestrians. Kene bagi derang jalan dulu. Ada turn with care. Walaupun hijau, kene tunggu kete yang opposite direction lalu sebelum boleh belok. Kene tau where to stop before turning.

And yang paling saya kagum, yellow means you stop. Heh. Kalau kat Malaysia, kalau kuning semua pakat pecut masa tu. Kat sini tak. Yellow je terus stop walaupun tak merah lagi.

Ade hook turn! yang ramai org takut. Tapi I think I get the hang of it now. Haha. Macam la susah sangat. Hook turn ade kat melbourne because of the design of the CBD (central business district) tu yang amat kotak-kotak.. so sgt byk simpang empat dan sangat banyak traffic light.

Oh yea, speed limit. Sangat ikut! kalau 80, 80 la.. kalau kat free way tu, semua kete 80 walaupun jalan straight dan kosong. Sgt jarang orang yang speeding ni. Semua ikut rules.

Overall, the driving experience in Melbourne makes you (or me at least) be more of a cautious driver. Sangat berhati-hati because it can be dangerous if you're not! Bagus for me because saya amat cuai sebelum ni dan kurang berhati-hati. Latihan yang bagus di OZ utk diapplykan di Malaysia nanti. heh.

Alhamdulillah ala kulli hal.

:)

p/s: 15 days to go.. heh.. tetibe rasa sekejap pulak summer ni.

7 comments:

Ummu Layth said...

hehehehehe anti rasa summer ni sekejap becoooooz it's not as hot as it usually is. kalau panas kering tu..u wonder when it's gonna end...seksa...

that roundabout near ur house mmg psycho. i avoid lalu situ unless absolutely necessary. the design is atrocious. dah la kena tengok oncoming car...oncoming tram lagi! erkkk

the right hook is so because kena give way to the trams. kalau semua org yg nak pusing kanan duk kat kanan/tgh2 jalan cam jalan2 lain..tram takleh lalu.

which comes to the next point which is kat oz ni jarang sekali ada traffic light utk pusing kanan!!

btw, no one speeds because if u get caught..it's $50 for every 1 or? 10km/hr more than the speed limit. my friend pernah kena fine $500!!! and she was speeding on the freeway in the dark of the night on the way home from GOR

mardhiyyah mohd pauzi. said...

hehe.bile tgk map roundabout tu macam cool je kan.rupanya aku pun duk situ!haha..

ni lah masalah.bile duk melb nk duk mesia,bile duk mesia rindu melb.

tapi still kelas tak pernah rindu nak pergi!

haha

muna khaider said...

kak aliya: heh.. betul la.. summer kali ni bearable sikit berbanding sblm ni (cey padahal bru sekali summer).. sgt suka sbb tak panas! hrpnye tak panas sampai ana balik nnt :)

oo.. itu ke gunenye hook turn.. hehehe.. sgt takut ekceli drive kat sni.. oh ye.. oz ni amat kuat saman kan.. bru pg td ktorg kene saman sebab parking lebih one hour in front of our house.. huhuhu.. ni dah 2nd time.. ish2.

mar: coooool kan umah kte? hahah..
best pulak rasa spend summer kat sni.. the only set back is rindu family. Kalau semua family kat sni, sy rs best je!

uswah said...

aiyo.. parking depan umah pun kene saman? hahaha,mmg disiplin la ngko dok oz nih! bagus2!! bile lagi nak mengajo ngko jadik disiplin! hahaha

daie` said...

salam....
nak tnya skit....(ade confuse)
yg hook turn tu kene tunggu sampai lampu isyarat tuko jadi ijau ke merah?
jzklh

muna khaider said...

salam daie..
menurut gambo tu, dia kata tunggu sampai lampu ijau at the lane we are entering.

tapi slalunye bile lampu dah kuning kat lane asal kite, and dah takde kete, jalan je la kot.

awk ni org kat melben ke?

daie` said...

aah ye org melbourne...