Tuesday, March 24, 2009

79: Supernovae

Ya Allah, dah lama tak rasa seronok bila dengar lecture. I love astrophysics! 

I love when it makes sense. I loooove when I can relate. Sudah lama tak berperasaan macam ni dengan Physics. Selama ni sangat menensenkan.

Semalam baca tafsir surah At-Takwir, gambaran hari kiamat.. apabila matahari digulung, bintang-bintang berjatuhan, gunung-gunung dihancurkan.. sungguh menakutkan kalau kita bayangkan kejadian tu berlaku kan? But when we read through ayat-ayat tu, sometimes you just couldn't help but rasa macam baca fiction. 

Tapi kan, kehancuran itu adalah satu yang pasti. Our sun is burning sekarang kan? But the burning source will definitely be exhausted one day. Bila dah habis tu, our sun will collapse in around 1 second! bayangkan la.. matahari yg beso tu akan collapse dlm masa 1 sec! Sangat laju dan mengejutkan.. then supernova berlaku.. letupan yang besar dan kuat.. expaaaaand... kaboooom!!...  terang yg sangat-sangat terang, dengan magnitude luminosity menyamai billions of normal stars. Sangat2 terang ok! Then collapse balik... then jadik white dwarf.

Dalam lecture hall tadi, my brain became so imaginative.. hanya kedengaran bunyi2 sound effect yang exeggerative (in my mind la) sbb nak mengambarkan description ttg death of stars yang lecturer terangkan. Rasa macam tengok movie dalam kepala sendiri.

Kehancuran itu suatu yang pasti. People want to live forever, but orang-orang berilmu tahu itu tak mungkin berlaku.

Kehancuran itu suatu yang pasti!!!

---

Okay Muna, now back to your lab report!!

Oh, Mossbauer.. please la jadi more interesting!

4 comments:

Alif said...

You should imagine the sound effects in 5.1 audio system. Baru best letup2 dia.

Imagination is a form of learning too I reckon.

Picturing the moving mechanism will help you understand Machine Dynamics better.

Knowing what you will do in the future and relating it to what you are learning will help you understand better. (Mr Azman Zakaria-SM of YTN, January 2009)

Good luck for your final year Mai!

*I always have the impression that physicists are nerds and.. boring. But The Big Bang Theory proves me wrong.

mardhiyyah mohd pauzi. said...

"my brain became so imaginative"

oh mai oh

you are always imaginative..sebab tu bleh blaja fizik!

;P

muna khaider said...

Alif.. yg last tu ur own insight ke quote dr orang..

ada poster kat physics lab "Physics is Bohring" (bukan salah eja..) ..

Mar.. eh, belajo lain2 pun kena jadi imaginative la.. heh.. sy rasa selama ni imagination sy disekat aja.. sbb tak faham apa2 yg diajar lalu tidak bisa diimagine kan,. huhu

Alif said...

That was not a quote. I am following a series called The Big Bang Theory. Nice science-related jokes.