Wednesday, April 1, 2009

80: Lagi-lagi Physics

Picture description: My lab mate was pouring liquid nitrogen into a green flask before pouring it into a dewer which contains a superconductor called SQUID. Superconducting Quantum Interference Device. Heh. 

Malu aa nak amek gambo yang angle lebih ok. Ni amek curik2. My lab mates are both pandai. They both are taking advanced stream class, unlike me who is taking the standard stream. Heh. Tapi baguslah, they are helpful in explaining all the going-ons in the experiment. Tak berlagak unlike my first ever lab partner when I was in first year! (yang mengundang culture shock and depression as well as trauma menghadapi lab.. huhu). Oh ye, this will be my experiment for this and next week. Squid squid squid.. 

Sempoi-sempoi je kitorang buat experiment. Safety precautions are taken tapi takdela sgt diperhatikan. Kalau pihak berkuasa tahu agak2nye kitorang akan diapa2kan tak. Last week lagilah sempoi. Dengan radioactivenye yang dihandle sesuka-hati.

Tapi tula, sebenarnya takde la bahaya sgt. Kalau terkena pun, probability it will cause any damage is very small. 

Sebenarnya satu perkataan je (or dua): Saya jakun. With all the stuff we're dealing with. Rasa mcm dah dekat jd scientist nih! Selama ni asik dengar orang deal with all these stuff.. liquid nitrogen, radioactive, etc2.. now I'm doing it myself! 

Bila buat lab, rasa sangat susah.. tapi amat membantu juga sebenarnya.. barulah I understand all the theories I learn in lectures.. barulah nampak bila nak guna this or that theory, equations etc.. barulah nampak the applications and nampak sendiri the evidences of some bizzare theory. Barulah faham konsep2 yang amat susah bila hanya baca ayat2 description.. energy transition, zeeman, superconductor etc2.. Tapi yang susahnya most of the time, lab tak selari dgn lecture.. kene buat research sendiri yang intensive utk memahamkan satu-satu eksperimen. 

Oh, post yang takde motif sungguh. Minta maaf. I just miss blogging. Sangat limited masa nak blogging sekarang ni. Lab work amat demanding and sangat banyak kerja lagi. Next week ada poster presentation. Oh, my first ever presentation in uni!! sangat nervous... Doakan segalanya berjalan lancar.

Huhu. Penat nye jadi budak third year. Macam takde life amek physics ni. 9 to 1 everyday dok kat lab. Then petang penuh lectures. If you're thinking of doing physics, think again! It's physically and mentally (mostly) demanding!! Perahlah otak sampai dapat jawapan soalan2 tak logik.

I am exaggerating. Seriously.

"Mai, do I look like a physics nerd, yet?" kata-kata my physics classmate sambil membetul2kan bajunya...

Mai tersenyum lalu berkata "Not yet, we're all STILL normal"

Later in lecture.. my friend beside me dah mula boring lalu memandang diriku. Then tiba-tiba muka terkejut 

"Mai!! your face! got ink!"

"Alamak! banyak ke?" Dia angguk bersungguh-sungguh. Another friend "Neeeerd!!!!"

Again, I am exaggerating.

Post takde motif. Maaf.

4 comments:

Ummu Layth said...

hehehe i love liquid nitrogen
masa buat research year hari tu i used to freeze uterus tissue in it

Ibn Asad said...

Salam.

1. Masa form 5, ada MINT (Malaysian Institute of Nuclear Technology, kot) datang sekolah untuk educate students tentang tenaga nuklear.

Masa dalam kat dalam lab fizik kat tempat kami selalu ada kelas fizik tu, ada pegawai ni kata;

"Sebenarnya radioactive container dalam bilik ni dah rosak. Jadi ada radiactive leakage."

Oh well, that explained why most of us fell asleep during physics classes.

2. Bila Malaysia nak bina stesyen janakuasa nuklear 15 tahun akan datang, harapnye Mai bukan salah seorang penentang projek tersebut.

3. Better safe than sorry. Ikut lah safety procedures elok2. Anda mampu mengubahnya.

Suhaib said...

macam bes je fizik! nak amik la!ahah!

Anonymous said...

liquid nitrogen?? pernah maen tyme nak storage kan cancer cell culture.. tapi dy dalam tank and sembur cancer cell tu dgn liq.N2, cam simbah air kat pokok bunga lak.. heheh