Saturday, November 7, 2009

136:

Kerana (eh, salah ke tatabahasa start ayat dengan perkataan kerana?) saya amat susah fokus, diri ini mencari alasan buat sesuatu supaya boleh naik semangat belajo sikit. So petang tadi byk masa membaca artikel-artikel. Yang of course tidak berkaitan dengan physics secara directnye (sebab of course, everything pun ada kaitan dengan physics sebab physics is a fundamental science.. ha bangkang la bangkang..). Konklusi dari cubaan saya untuk belajar di rumah hari ini ialah: saya tidak boleh belajar di rumah. Esok perlu mewajibkan diri ke library.

Terbaca satu news dari utusan malaysia. (cari sendiri la) Yang menyentuh kesesatan 'satu ajaran'. Buat diri saya ketawa tidak tertahan. Mudah saja ya manusia melabelkan orang lain sesat. Uih, tak takut dosa ke? Nak kata tak belajar, siap grad over the red sea gitu. Terasa juga sebab dalam artikel tu ada menyentuh apa yang selama ni diri ini di ajar juga i.e. tauhid rububiyah, uluhiyah dan asma wa sifat. Cuba la cakap apa awk akan rasa bila orang kata apa yg awak belajar sedari tingkatan satu tu sesat?? Ewah, sedap2 aje. Buku pengertian tauhid tu Yusuf Qardhawi yg tulis kot. Orang ni kate belajar di Mesir, tak pernah terbaca ke buku Yusuf Qardhawi?

Ok, kemungkinan juga surat khabar tu memutar belitkan apa yang orang tu kata. I have to be careful too. Nak mengata orang pula. Sendiri juga dapat dosa tak berhati2 bila awal2 kata kat orang "tak takut dosa ke??". Sokkabo zaman skrg ni susah betul nak percaya. They can't even put the simplest fact right e.g. name, apetah lagi satu artikel yang penuh dgn fakta.. they're bound to be full with debatable facts and elaborations.

Anyway.. berkaitan bende2 gini.. menuduh orang/kumpulan tertentu macam2.. teringat sorang ni kata when someone asked him about one particular persatuan "susah nak kata.. you need to be inside it then you'll understand.. whatever people r saying about them are bound to be inaccurate..."

Teringat juga satu perenggan di artikel ustaz yang terkenal..

Jika ilmu mengajar manusia menjadi alim (berilmu), pengalaman membentuk manusia menjadi hakim (bijaksana).

Hmm..

Okeh. Ilmu dan Hikmah.

Apa kene mengena? ada lah kena mengena.

Okey. Sedikit cetusan yang tidak berbibliography dan references.

Sekian terima kasih.

6 comments:

AbRaR said...

cakap jer Dr Asri .. saya no komen,
bekas mufti perlis ni...
sila baca kajian pemerhatian mmat nie.. baca sampai habis....
http://sangtawal.blogspot.com/2009/11/isu-dr-asri-bila-maknikam-mengenal.html

muna khaider said...

panjang sangat, malas nak baca skrg.

neway, sy saje je tak letak apa2 dlm apa yg sy tulis sbb tu bukan fokus saya.. kalau nak suruh kupas isu dr asri.. mmg panjang lebar, tapi again, tu bukan fokus sy dlm post ni..n saya pun takdela arif sgt.

sy just memfokuskan sikap2 manusia dan ke'lay back' sesetengah orang dalam menggunakan amanah Allah yang satu ini : lidah.

Dr Mom said...

hmm memang entry ni cetusan dari isu ustaz asri itu. tp bukan itu main point of this entry.

i think the main point akak dapat from what you wrote is jangan terlalu mudah melabelkan orang itu ini..especially kalau nak kata orang sekian2 adalah sesat. people who are in authority and influential i.e. media should be careful about labelling people because the masses are not all knowledgable about things.

i always tell myself to refrain from commenting on certain issues like these - before knowing the truth. and maybe we might not know the truth sampai hari qiyamat. but until we do, whatever we comment might be wrong..or worse, sinful.

salah satu tanda akhir zaman - bila orang yang jahil dan fasiq banyak bercakap.

muna khaider said...

kak aliya: betul2. tula.. thats y ana pun tak berani nak comment byk2 pasal the issue itself. ana just kesal tgk certain pihak sgt senang2 je ckp org macam2... huhu.

AbRaR said...

siapa yg jahil.. siapa pulak yg fasik...tambah lagi siapa pula munafik.. siapa pulak yg kufur..bukan kita nie umat terbaik?

Dr Mom said...

senang je nak tau kalau certain orang itu jahil atau fasiq. munafiq/ kafir tu hanya Allah yang tahu.