Monday, November 16, 2009

139: Okayh

Alhamdulillah. Electrodynamics paper done.

Lega. But at the same time I feel a bit indefferent. Do'a u guys mungkin? Alhamdulillah tak rasa excessively panic and worried although my answers tak lah sesempurna yang diharapkan. But I feel.. tenang. Yerp, that's the word. Tenang. Mencari-mencari perkataan to describe my feeling dari tadi. Baru terkeluar. Tawakal. Serah pada Allah. Usaha-usaha sebelum ni tak mungkin diubah. Nak risau camna pun tak guna.

Tapi, I still got the exam after effect -> major headache. Semoga Allah ampuni segala dosa. Banyak sangat dosa.. but yet nak Allah bagi kita a smooth sailing life? sungguh tak malu. Tadi dengar tazkirah tentang taubat. Syarat-syarat taubat diterima, one of them is IKHLAS. Sejauh mana aku ikhlas bertaubat. Refleksi diri sebenarnya. Sebab musim exam ni somehow mungkin hati tak ikhlas bertaubat. We know we committed sins. And we repent for the sake of He forgiving us, then give us ease and rezeki. Bukan sebenar-benar taubat in the sense that we really really feel sinful about it.. if you get what I mean. Tak reti nak phrase ayat lor. Boleh sama-sama investigate hati masing-masing. Bukan menuding jari ke sesiapa. Tetapi mengorek-ngorek rahsia hati sendiri.

Cewah. But, betul. Heh.

Petang tadi dah tidur jap. So headache dah berkurang. But the remnant is still there. Teringat Meissner effect of type II superconductor. Dia ada 2 critical temperature. Below the first one, all magnetic field is expelled completely, but above it, but still below the second critical temperature, the magnetic field starts to diffuse into the superconductor.

Okay, I digress. Terbawak-bawak sebab sibuk menghafal point-point for essay-like question which I'm very weak at. Budak physics tak reti nak explain things. They just know how to derive. Give us problem, we'll give you the answer.

Cewah again. But, betul.

Okay, next battle: Sub-Atomic Physics, 23rd Nov.

Tak cover langsung this subject since sangat focus on Electrodynamics (the core subject, the toughest, relatively) sampai boring dok ngadap notes Electrodynamics walaupun banyak lagi tak 'fasih'...

Semoga Allah kurniakan keberkatan masa.
Semoga Allah permudahkan.
Semoga Allah iringi setiap perbuatan perkataan everything yg berkaitan dgn kita .. dengan hidayahNya yang tak putus-putus.

2 comments:

AbRaR said...

ikhlas itu seperti semut hitam dia atas batu yg hitam atau lebih perlahan dari tapak kaki semut.. Masyaallah.. bantu lah ugama allah
047.007 Y[a] ayyuh[a] alla[th]eena [a]manoo in tan[s]uroo All[a]ha yan[s]urkum wayuthabbit aqd[a]makum
047.007 O ye who believe! If ye will aid (the cause of) Allah, He will aid you, and plant your feet firmly.

Al-Qur'an, 047.007 (Muhammad [Muhammad])

nadia al-akmal said...

Saye dah abis exam btw. :P Good luck for the upcoming ones, dear! Miss you lots. <3