Saturday, April 30, 2011

212:

I usually get frustrated with myself when I failed to convey what I really feel and mean to express, to people. Well... it's a learning process. I know. The more I talk, the more I will learn. I won't automatically acquire this skill... talking my heart out.

I am frustrated with myself right now because I am supposed to focus on doing an essay that need to be submitted tomorrow morning.

But obviously I cannot. Focus.

Oh Muna.....

---

Mu'min tu tak merasa tensi.

Bak kata Mustafa Masyhur "Mereka boleh membuang kita ke mana sahaja yang mereka suka... tetapi mereka takkan dapat membuang kita di tempat yang tak ada Allah ..."

Allah kan ada. Hilang segala kerisauan.

"Menakjubkan sungguh urusan orang yang beriman. Segala perkaranya adalah kebaikan. Dan itu tidak terjadi kecuali pada orang yang beriman. Jika mendapat nikmat, dia bersyukur, dan syukur itu baik baginya. Jika ditimpa musibah dia bersabar, dan sabar itu baik baginya"(HR Abu Dawud & At-Tirmidzi)

"Peliharalah Allah nescaya Allah akan memeliharamu. Peliharalah Allah nescaya engkau akan dapati Dia di hadapanmu. Apabila engkau meminta, maka pintalah dari Allah. Apabila engkau meminta pertolongan, maka mintalah pertolongan dengan Allah. Ketahuilah bahawa kalau umat ini berkumpul untuk memberikan sesuatu manfaat kepadamu, mereka tidak akan mampu memberikanmu manfaat kecuali dengan suatu perkara yang memang Allah telah tentukan untukmu. Sekiranya mereka berkumpul untuk memudharatkan kamu dengan suatu mudharat, nescaya mereka tidak mampu memudharatkan kamu kecuali dengan suatu perkara yang memang Allah telah tentukannya untukmu. Pena-pena telah diangkatkan dan lembaran lembaran telah kering (dakwatnya)." (HR Tirmidzi)

---

Sebulan lagi.

Gulp.

Mu'min tu tak tensi ...

*struggling*

1 comment:

Aneesah said...

Especially tersentuh dengan three words within your entry:

"Allah kan ada."

:)