Saturday, October 25, 2008

47: Mixed

Taken yesterday, 24/10/2008 @ Port Melbourne

Rasa macam dah lama tak update. Lame la jugakkan. One week. So rasa awkward jugak ni. Been busy with tests and reports. Ada lagi satu test hari isnin ni, and satu je lagi lab! (sangat lega~). Then tinggal seminggu je lagi, then swotvac. Takdela busy sangat actually (when you didn't take the initiative to make yourself busy) tapi rasa guilty bila nak update, because I'm supposed to study. I'm so left behind in all subjects! Alhamdulillah my first paper kire lambat jugaklah. So masih boleh kejar-kejar lagi.

Tapi sekarang, bila rasa rindu ngan family, and bila I tried to call Msia last night and failed to get through, and bila nak call sekarang masih terlalu awal (Msia pukul 4.30 am).. this is what I do.. blogging :)

Apa khabar semua? hati ini terhibur bila membaca blog entry aya n piah pasal rombongan jepun tu. Menarek2!

---

Terfikir banyak kali dah ni, tapi tak berusaha menyuarakannya. Soalan: adakah saya merosakkan bahasa? dengan mencampurkan english dan malay sesuka hatinya.. heh. Kalau ada cikgu BM kat sini, mesti dah panas dah, yang cikgu english pun sama, kan? Huhu.

I think I express myself more efficiently when I mix the language. Because tak semua perkataan english boleh express what I really think about, and vice versa. Because that's the way I think. Otak ni bercampur-campur ha! That's why la selalu tercampur perkataan BM bila bercakap with the locals. Huhu. Tak bagus. Contoh: Alamak, jap, yeke, apetu.

---

Oh ye. My birthday, last Sunday :) . (Oh no, I'm 21 already!) Jazakumullahu khayr to all my friends, especially puan-puan pelham for the nice surprise. Rasa sangat bahagia dan bersyukur di hati dikurniakan sahabat-sahabat macam ni. Despite our differences, despite me being so childish, banyak songeh dan sangat banyak kelemahan, you all can accept me the way I am dan sangat bersabar dengan saya and insyaALLAH, I will improve myself.. huhu.. minta maaf banyak-banyak atas segalanya yang telah berlaku.. saye kene sangat mujahadah in making some changes yang amat you all harap-harapkan.. bantulah saya!


---

Dan dikala hati gembira, bibir tersenyum dan wajah ceria menyambut hari lahir.. ada jiwa yang Allah tarik nyawanya..

Sangat tepat tazkirah ini buat saya...

After all, apelah makna hari lahir, but satu hari yang mengingatkan diri yang usia meningkat.. dan makin suntuk masa dan makin sikit tempohnya untuk saya beramal, to please Him.

Cukuplah mati sebagai peringatan. Berimankah kita yang kita akan mati? Kalau kita percaya kenapa susah sangat nak bermujahadah ye? Muhasabah.. benarkah kita ini beriman?

Kita nak mati dalam keadaan yang kita pasti Allah redha kat kita. Try tgk video Amr Khaled yang Ar-Rahman Ar-Raheem tu. How he described keadaan masa malaikat tarik nyawa tu.. how bestnye rasa bila saat kita hembuskan nafas terakhir tu, malaikat bisik kat kita, "Allah redha akan kamu...Salamun alaikum " sangat best dan lega kan?? and that's what we want! sangat-sangat!

Maka, berusahalah... ape-ape pun is to attain redha-Nya. Segalanya keranaNya. InsyaAllah.

Kalau benar-benar mahu, Allah akan tunjukkan jalan! (29:69)
Dan hidayah tu di mana-mana. Don't we ever say Allah tak bagi petunjuk sedangkan fitrah petunjuk tu ada sentiasa dalam diri.. dan Allah dah banyak terangkan dalam Quran.. bukan mata yang buta, tapi hati di dalam dada~

3 comments:

biskut marie said...

err...correction. cik-cik pelham. =p

mardhiyyah mohd pauzi. said...

to muna and my own soul,we dont change to please others.Manusia macam2 kan.just change to please Allah,other things will come together.hehe.Kita pun happy!

mujahidah said...

haa muna, "cik" pelham lg..:p