Saturday, August 8, 2009

110: Final semester

Bismillah..
So, InsyaAllah semester ini would be my final semester before graduating. Doakan semoga pass segalanya semester ini. Angan-angan menyambung honours next year, doa-doakan juga. Minggu depan nak masuk minggu ketiga. Minggu depan start lab work. 2 minggu saya dah agak free, minggu depan kehidupan kembali agak hectic. Teringat last semester saya sangat culture shock. Baru belajar tak tidur malam. Baru belajar tonggang-terbalik sebab study. Baru faham kenapa orang kata Physics tu susah. Haha. Masa first year, dan second year, bila orang tanya physics mesti susahkan? Saya pun jawab, em okla.. biase je. Masa third year, saya akan angguk tanpa teragak-agak lagi.

Anyway, currently my favorite subject is Sub-Atomic Physics.. all the nuclear and particle physics stuff. I like. Rasa macam, yes, I'm learning some physics, at last! Masih berusaha meminati the other 2 subjects: Electrodynamics dan Atomic,Molecular and Solid State Physics. Tak abis-abis deriving the 3D radial equation yang panjang lebar and separation of variables. Kat dalam kelas saya hanya menyalin derivation yg lecturer buat without understanding much. Rasa macam belajar math instead of physics. Kene revise.

Sem ni tak dapat nak beli textbook sebab kurang berkemampuan. Masa winter break hari tu overspent. (Balik Msia + g Interstates + g New Zealand + beli kereta). Takpela, nanti bila dah kerja baru beli text book. Dekat Malaysia lagi murah. Sebab selama ni beli textbooks sbb sangat suka dgn buku.. seronok bila susun dekat almari. Rasa cam banyak ilmu walaupun pada hakikatnye tak. Takpe, keyakinan itu penting. Hakikatnye textbooks yang betul-betul digunakan adelah dlm 2, 3 aje.

Dah final sem. Tetibe rasa cam taknak abes belajar lagi. I love Melbourne.
Tapi deep inside, sebenarnya rasa cam nak balik je... settle down kat Malaysia... belajar KPLI di IPTI, duduk umah kat BBU, bliss....

Takpe, Allah dah aturkan yang terbaik. Kita berusaha aje. Doa banyak-banyak. Apa-apa yang terbaik.

Kenapa bila baca balik what I'm writing macam orang yang sangat low motivation jek tulis ni. Hey, semangat-semangat!

4 comments:

Miss dizzy said...

chaiyok2!! akk... hehe.. saya ni da 2nd sem 2nd year ni pun da rase susah physics ni...huhu... da tunggang terbalik pown...huhu...
doakn saya jugak ye...

pape pun.. all the best untk akk..moga dpt sambung wat honours.. ^_^

muna khaider said...

khuzai :) :)

amin to the doa!

tula, marilah kita bersama-sama memphysicskan idup.. huhuhu

ape2 pun niatkan segalanya lillahi ta'ala.. moga dipermudah :D

kimkatkeblack said...

hehehe..jumpe blog awak `(^_').

kalo kol hanaa lg, ckp kwn munah kem slm!

muna khaider said...

lar, baru jumpe ke kak? haha..