Friday, May 16, 2008

7: Fasbir

City Ford sebelah rumah ini! Tak tahulah ada function apa. Tukar administration agaknya. They've been like this for 2 days now! Sebelum ni tak ada pula pasang lagu or anything. Tiba-tiba semalam pasang, and hari ini juga. Ya Allah, sungguh memekakkan telinga. Bayangkan, dari pagi sampai malam Bising. Menganggu jiran. Huhu. Kalau lagu tenang-tenang tu boleh la tolerate lagi. Ni tak, semuanya rock dan terjerit-jerit. Macam mana nak study dengan tenang ni? (ceh, sekarang baru nak fikir study).

---


Anyway, these few days I've been enjoying my walk to class. It's so beautiful! I love autumn. The combination of green, yellow and brown, with the blue blue sky. Subhanallah, so beautiful!

South Lawn

Old Geology Building

I love Allah for making the seasons beautiful. Making our eyes sensitive to only certain wavelengths, that results us to see what we see now. The contrast is just right, the intensity of light is just right, everything is just right!

Alhamdulillah. Alhamdulillah!

---

Of patience.

Aku rasa kagum dengan kesabaran my Optics lecturer. (Hoh, asyik cakap pasal Optics saja). Dia tahu kami semua blur. Apa-apa yang dia tanya kami tak jawab. Bila kami tanya soalan pun, kami hanya tanya dia a very fundamental and trivial one. Padahal banyak lagi sangat soalan tutorial yang kompleks dan susah yang patut dihabis jawab. Masa 2 jam kelas habis menerangkan soalan-soalan trivial. Nampak dari riak wajahnya dia amat risau dengan prestasi kami. Tapi sungguh dia amat sabar! Mata dia merah. Menunjukkan dia amat penat.

Aku wonder. Sungguh kerana iman inilah aku boleh bersabar dengan segala apa yang terpaksa aku hadapi. Sabar itu lahir dari iman. Kerana aku yakin adanya hari kemudian. Dan sabar ini tidak lahir saja-saja... ada tarbiyah yang panjang mendidik sabar....

Then aku wonder. Apa ya yang memotivasikan mereka yang tidak beriman ini bersabar? Gaji? Release stress at the end of the day dengan pergi pub? Job satisfaction?

Then aku wonder lagi... mereka yang tidak beriman boleh bersabar begini. Kita yang beriman patut tinggi lagi tahap kesabaran! hah, kita dijanjikan the most wonderful reward of all..

Fasbir sabran jameela.. Isbiri!!!

Nanti aku akan jadi guru. Memerlukan kesabaran yang amat. Tadi masa tutorial Thermal Physics, my friend yang tak revise langsung beforehand sat beside me. Dan masa tu aku dah jawab beberapa soalan. Then dia tanya aku cara nak jawab soalan tu. She didn't even read the question properly, terus je cakap. "So, how? what formula to use?" Ikutkan hati mahu saja aku cakap "Ala, baca lah the notes dulu, tengok apa yang boleh kaitkan.. bacalah questions betul2!" ...

Tapi sungguh kerana aku sedar yang aku ini muslim, jadi aku boleh bersabar dan menerangkan kepadanya satu persatu. Terangkan satu persatu dengan sabar....

Aku harap aku dapat bersabar dalam apa jua keadaan pun... dalam apa jua.

Dan sungguh kekuatan itu semuanya dari Allah. Dan kamu akan mendapat kekuatan itu, jika kamu beriman!

Dan hikmah yang lahir dari kesabaran, adalah amat manis!

---

Dan akhirnya City Ford itu senyap juga! 6:45 pm!

8 comments:

mardhiyyah mohd pauzi said...

assalamualaikum!!!
muna oh muna
seb baek kite ade tahun depan kan(moga dipanjangkan umur)
rugi rasenye tak menghayati autumn neh...lawa bangatttttt..

wah,aku companion siap..special!!..

assalamualaikum!!!!!!!!!

mardhiyyah mohd pauzi said...

assalamualaikum!!

muna,pagi2 esok meh g uni nak?nak tgk autumn lagi.dh lame ak tak jln2 dlm uni.maklum la,kelas asik kt law building je..jom r..jom r muna..eh?g sorang2 tak best.xde org nk tlg amik gmbo.eh muna?

ok,assalamualaikum!!

adek yg paleng baek.. said...

munah...hrnih hr guru!!...

muna khaider said...

mar.. sape yg smgt sgt nak pi uni smlm? haha..

siapakah adek ku yg paling baek itu?

nadiah hanisah said...

salam mai..da lama tak dgr khabar,tak dpt my offlines or tak sempat mereply? neway..nice pics u took there. Teringt masa br kuar dr perut ummi..AUTUMN. haha kunun je

muna khaider said...

nadiah,
lame tak bual,. betul2..
which offline msg? kalau recently cam tade pun?
ana tgk ur flickr.. ade my sista! heh..

Ibnu Asad said...

Salam ziarah.

Kabare? Harap waras sentiasa. Apa sudah jadi pada blog lama?

Walau apa pun, teruskan menulis dan memberi.

Selamat maju jaya untuk exam.

Amin.


Ibn Asad

muna khaider said...

Salam Ibn Asad,

oh blog lama mahu dijadikan memori.
InsyaAllah akan terus menulis disini..