Wednesday, May 21, 2008

9: Physics Nerd

Esther dan aku sering 'ter'gelakkan our Quantum Physics lecturer. Tak sengaja. Tapi sometimes I wonder, adakah aku gelakkan dia atau diriku sendiri?

Semalam dia tunjukkan satu graph. Irregular-shaped graph lah basically. Dan lecturer cakap "You see, this part of the graph is weird, right? Don't you think it's so beautiful? beautiful!"

Aku tergelak. Aku cakap kat Esther "Can you appreciate that?" Esther gelak-gelak juga dan geleng-geleng. Then aku terdengar seorang mamat yang duduk belakang aku .."Oh, soooo beautiful!" indeed

Ada satu hari tu, the lecture hall macam gegar-gegar sikit, mungkin disebabkan ade construction work or something. Dan slideshow kat depan of courselah bergegar-gegar sekali (sbb projector gegar-gegar gak). Aku rasa kalau orang biasa on average akan terfikir pasal earthquake la kan? But you know what's the first thing yang keluar dari mulut lecturer itu? "Oh.. simple harmonic motion!"

And bila nak dekat-dekat exam ni, sering terdengar dari mulut Esther. "Mai, I want a physics lecturer as a boyfriend lah! senang sikit tau!" I pernah tanya Esther..kenapa dia takde boyfriend (bukan mengalakkan.. tapi just wonder bcoz orang sekeliling dia semua ada) And she said "Malaslah, takde masa.. sekarang have to concentrate on study!"

Oh Esther, gelak-gelakkan orang.. but she's becoming a physics nerd too.. hehe..

and me oso I guess.. hmmm.. :P

Bila orang tu dah obsess about something, dia akan all-out for that kan? Dia akan jadi enthusiastic betul.. setiap masa fikir pasal tu ja.. dalam konteks Physics pulak, mestilah orang yang kata dia obsess with Physics, sentiasa fikir psl Physics.. bila tengok keliling mesti kaitkan dengan Physics.. buat research and experiments sungguh-sungguh! Penuh passion. Orang cakap nerd pun nerdlah! Nerd cooool ape!

Begitu jugalah kita ni. Jika benar kita kata kita care about Allah and Islam.. then why banyak alasan kita ye? sungguh contradictory ....

Katakanlah: "Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu." Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. ~(Ali Imran 3:31)

3 comments:

mardhiyyah mohd pauzi said...

i agree with u and thank God ko dh stop menggunakan statement camni:
"mar,susah tu relatif,sakit tu relatif,itu ini semua relatif"

good on you.
haha

muna khaider said...

hmm .. mcm nak suro aku gune balik je.. hehehe..

good? itu semua relatif! :p

maaaaar! buatkan assignment aku! waaa.. the clock is ticking.. tick tock tick tock.. time is relative.. huhu..

Ya Allah, beri aku keberkatan masaaa

Drlola said...

i think if nerdy means that u do the best u can, then nerdy is definitely good :)